Dwars door Frankrijk

do 1 sep 2011

vorig bericht

Van Cadiz naar Rome

Al vanaf het begin was er de droom om met Brioso naar Griekenland te varen. Het was dan ook oorspronkelijk de bedoeling dat we dit jaar van Rome naar Korfoe zouden varen. Maar het valt niet te ontkennen, 5 jaar zout water in combinatie met de zuiderse zon heeft onze  Brioso niet echt goed gedaan. Er moeten een heleboel onderhoudswerken gebeuren die niet eenvoudig te verwezenlijken zijn op zo’n verre afstand van huis. Uiteindelijk hebben we besloten om Brioso terug te varen naar België. Hier kunnen we hem in alle rust en met de gepaste materialen bij de hand een flinke opfrisbeurt geven.

Vanaf Fiumicino ging onze reis via Corsica naar de kust van Zuid-Frankrijk. In de Golf van St-Tropez gooide we ons anker uit, verder maakte we een stop in de mooie Calanque Port Miou. Marseille was onze laatste zeehaven,  in Port Saint-Louis vaarden we de Rhône op.

Nu kon onze tocht dwars door Frankrijk met z´n ontelbare sluizen beginnen. Het werd een heel andere manier van reizen dan we gewend waren. De enorm grote sluizen van de Rhône waren totaal nieuw voor ons. En waar waren die golven toch gebleven? We zagen hier dan ook verschillende jachten opgesmukt met beeldjes of bloemvazen. Die zouden op zee binnen de 5 minuten aan diggelen liggen. Vanaf Lyon gingen we verder de Saône op, een prachtige rivier met pittoreske dorpjes.

De kleine sluizen op de kanalen met hun sluiswachterhuisjes zijn best charmant. En het varen over aquaducten en het passeren van de Balesmes tunnel van 4800 meter was heel indrukwekkend . Maar varen over de kanalen ging voor ons toch iets te langzaam. Soms deden we 8 uur over een traject van 25 km met 17 sluizen. Onze route ging over Canal entre Champagne et Bourgogne,  Canal Latéral à la Marne en Canal des Ardennes daarna via de Maas naar het Albert kanaal.

 Na 5 weken en 258 sluizen verder kwamen we aan in het haventje van Schoten vlakbij Antwerpen.  We misten nu al de zon, de zee en de zuiderse sfeer.

mijl gevaren: 1157 mijl = 2144 km

volgend bericht

Brioso in Lillo-Fort

juli 14, 2014


© 2017 Brioso
Top