Van Slovenië naar Korfoe

ma 15 sep 2014

vorig bericht

Brioso in Lillo-Fort

Het is eindelijk zover! Brioso gaat on the road van België naar Slovenië. Na een rit van 1300 km op de vrachtwagen komt Brioso aan in Koper. Voor ons was het, na een korte vlucht en een taxi rit later, een blij weerzien met onze boot. Brioso en z’n crew zijn klaar voor een heel nieuw hoofdstuk .

Vanuit Koper, een Sloveense kuststad aan de Adriatische zee, vertrokken we naar het Griekse eiland Korfoe. We vaarden langs de Kroatische kust met z’n talloze eilanden, van grote tot hele kleintjes. Het werd een prachtige reis vol mooie zee zichten, historische stadjes en leuke baaien. De route ging via de eilanden Unije, Losinj en Dugi Otok naar het nationaal park Kornati. Deze laatste is een archipel van 109 eilanden, de meeste zijn onbewoond. We bezochten ook de eilanden Brac, Hvar, Vis, Korcula en Mljet. Het eiland Vis is het verste van de kust verwijderd. Hier was tot 1989, tijdens de periode van het voormalige Joegoslavië, een militaire basis gevestigd en zodoende verboden voor toeristen in die tijd. Hierdoor is de omgeving en natuur nog steeds vrijwel onaangetast.

Onze bijzonderste ankerplaats was die op de kleine rivier vlakbij Dubrovnik. Een rustige plek, vlakbij een kleine waterval waar drinkwater voor de stad gewonnen wordt. In Cavtat 10 mijl ten zuiden van Dubrovnik klaren we uit bij Kroatië om verder te reizen naar Montenegro .

Eenmaal in Montenegro vaarden we de indrukwekkende Kotorbaai in. Op het einde van de baai ligt de middeleeuwse stad Kotor. Deze wordt omringd door een oude vestingmuur die je kan beklimmen. Het spectaculaire uitzicht over de stad en de baai is de steile klim meer dan waard. Vanaf deze hoogte leek Brioso wel een speldenkop .

In Budva vroegen ze onaanvaardbaar veel havengeld. Daarom besloten we om ons anker verderop uit te gooien, naast het schiereiland Sveti Stefan. Ooit was er op dit eilandje een vissersdorp. Nu is het een luxe vakantieresort, ook wel het Adriatische Monaco genoemd. Na 4 dagen verlaten we met gemengde gevoelens Montenegro. Het is een prachtig land maar heeft een strenge en niet altijd vriendelijke bureaucratie.

Vanaf Bar vaarden we in één stuk door tot Korfoe. Dit is 170 mijl of 20 uur. Albanië hadden we al eerder bezocht met onze 4×4. Het is een fantastisch land en de natuur is prachtig en ongerept. De Albanese Alpen moet je zeker op je todo lijst plaatsen. Maar de kuststeden en havens konden ons toen niet bekoren en we wilde nu eindelijk naar ons gedroomde Griekenland .

Na een weekje toeren op de Griekse wateren wisten we het wel zeker. Hier zijn we nog lang niet uitgevaren. In Korfoe werd Brioso nog op de authentieke manier op de helling gezet. Hier mag hij overwinteren met uitzicht op de cruiseschepen.

mijl gevaren: 1128 mijl = 2090 km

volgend bericht

De Peloponnesos verkennen

september 10, 2015


© 2017 Brioso
Top